Lue kansainvälisen bloggarin kokemus Kuppari-Hannan Perinnehoitolasta (Forbes.com – englanniksi)
T I E D O T E : Mikäli ovessa on ”Shhh..hoito kesken” – kyltti, odota rauhassa ulkona olevassa kiikussa maisemia katsellen. Tulen pyytämään sinut sisälle, kun olen pyyhkinyt pinnat edellisen asiakkaan jäljiltä. K i i t o s !
Kuinka valmistautua kuppaukseen?
Parantola tarjoaa aina pyyhkeet, pesuaineet ja laudeliinat sekä pientä virvoketta. Kuppauksen aikana pidä uima-asu päällä. Ellei sinulla ole uima-asua, annan kevyen hamam-pyyhkeen suojaksi, jos se on sinulle mukavin. Kunnioitathan ammatissaan olevaa perinnehoitajaa asiallisella käytöksellä. Tarvittaessa yrittäjällä on oikeus keskeyttää varaamasi hoito ja poistaa sinut asiakastiloista. Saavu ajoissa ja luottavaisin mielin. Varmista, ettei sinulla ole lääketieteellistä estettä kuppaukselle ja että kestät saunomisen sekä pienen verimäärän luovuttamisen. Loppupäivän tulisi olla mahdollisimman vähän kuormittava – kuitenkin terveet ihmiset voivat elää normaalisti. Kts. alempana Jälkihoito-ohjeet
Sopiiko kuppaus kaikille?
Ei sovi. Ota huomioon seuraavat vasta-aiheet: Verenhyytymistä estävä lääkitys (esim. Marevan), vahva kortisonilääkitys, vaikea diabetes, tulehtunut ihottuma, ihon taipumus muodostaa arpikudosta, liian alhainen verenpaine ja hemoglobiini, raskaus ja täysimetys, voimakas kuukautisvuoto, tekonivelet (varmista lääkäriltä, osalle määrätään jopa hammaslääkärikäynnin jälkeen penisilliinikuuri), odotat pääsyä kk:n sisällä isompaan kirurgiseen toimenpiteeseen, sinulla on vaikea läppävika tai muu kehon heikkoustila, joka estää saunomisen ja veren luovuttamisen. Mikäli olet käynyt Aasiassa ja saanut sieltä vaikeasti paranevan ihotulehduksen tai muusta syystä epäilet kantavasi antibiooteille resistenttiä bakteeria tai veriteitse tarttuvaa sairautta, en valitettavasti voi ottaa asiakkaaksi. Mikäli olet juuri käynyt luovuttamassa verta, pidä 3-4kk taukoa ennen kuppaukseen tuloa. Vastaavasti kuppauksen jälkeen on seuraavaan verenluovutukseen pidettävä 4 kk tauko.
Onko kuppaus vaarallista?
Kuppaus voi olla vaarallinen, mikäli kuppausvälineet ovat kontaminoituneet taudinaiheuttajista tai ne sisältävät veriteitse tarttuvia vakavia sairauksia. On tärkeää, että tarkistat, toimiiko kupparisi paikallisen terveysviranomaisen valvonnassa ja että välineet ovat tutkitusti steriilit. Valvira on taho, joka on laatinut tiukat ohjeistukset kuppaus-hygienista ja ne löytyvät täältä.
Mikäli vasta-aiheet ovat poissuljetut ja kaikki kuppausvälineet on steriloitu autoklaavissa, ei tunnettuja riskejä ole. Steriilit välineet tunnistat siitä, että kuppausvälineet ovat laminoiduissa sterilointipusseissa, jotka avataan vasta juuri ennen hoitoa. Steriileistä välineistä huolimatta on aina mahdollista, vaikka erittäin epätodennäköistä, että joku kuppauskohta tulehtuu – sen vuoksi on tärkeää seurata haavojen paranemista ja välttää yleisiä saunoja, kylpylöitä, runsasta hikoilua ja naarmujen altistamista epäpuhtauksille n. viikon ajan. Haavojen paranemista voi nopeuttaa pihkasalvalla tai jollain muulla sinulle sopivalla voiteella etenkin sellaisilla ihoalueilla, missä on huono verenkierto, esim. sääret ja selluliittialueet. Pienten pintanaarmujen kautta ei hiusverisuonistosta voi purkautua haitallista määrää verta. Yleensä verta ja kudosnesteitä lähtee 1-5 dl.
Keille kuppaus sopii?
Mikäli sinulla on vakavia terveysongelmia, huimausta tai sydänoireita, ne kannattaa aina tarkistuttaa ja diagnosoida lääkärin avustuksella. Vasta sen jälkeen voimme valita sinulle turvalliset kansanparannusmenetelmät. Mikäli olet epävarma kuppauksen sopivuudesta tämänhetkiseen tilanteeseesi, voit aina keskustella lääkärin kanssa – vain harvoin kuppaukselle löytyy este. Kuppausta voi harkita hoitomuodoksi seuraavissa vaivoissa:
- korkea verenpaine ja paineen tuntu päässä
- migreenit ja jännityspäänsäryt
- korkea hemoglobiini tai ferritiini (Huom! jos voit, käy lahjoittamassa Veripalveluun)
- epämääräiset lihas- ja nivelsäryt sekä reuma
- kuukautiskierron mukaan oireileva migreeni
- hikoilemattomuus ja nesteiden kertyminen
- univaikeudet
Miten haavat paranevat kuppauksen jälkeen?
Haavat eivät vuoda kuppauksen jälkeen ja rupi muodostuu haavojen tekotekniikasta johtuen todella nopeasti. Haavat ovat vain pintaraapaisuja, jotka eivät vuoda ilman alipaineista sarvea. Arpikudosta ei ihoon jää, ellei haavoja tehdä esim. kirurginveitsellä liian syvälle – Kuppari-Hanna käyttää perinteistä kuppauskirvestä (kirurginteräksistä, ei ruostu ja ei sisällä nikkeliä), jonka tekemä haava on erilainen. Haavat ovat näkymättömät yleensä 2-3 vrk:n kuluttua, imujäljet n. vkon.
Millainen olo kuppauksesta tulee?
Perin vanhasuomalainen ajatus ns. ”Pahan veren” poistamisesta tuo symbolisesti oman vapauttavan hoivavaikutuksensa. Kuppaus onkin osalle vierailijoista ennenkaikkea emotionaalinen vapautumisrituaali elämän käännekohdissa. Jotkut kokevatkin voimakkaasti virkistyvänsä ja puhdistuvansa – sekä sisältä että ulkoa. Kuppauksen jälkeen on levollinen, raukea ja kevyt olo. Osa saa välittömästi kuppauksen jälkeen vireyspiikin. Joillekin tulee voimakasta hikoilua tai he hyppäävät vessassa koko yön. Hormonitoiminnan virkistymisen yleensä huomaa esim. jos on ollut vaihdevuodet jo jonkin aikaa ja kuukautiskierto alkaa pian kuppauksen jälkeen. Osa kovaa treenaavista urheilijoista ovat kuppauksen vannoutuneita ystäviä: he kokevat, että treeni toimii paremmin, eivätkä lihakset mene hapoille niin helposti.
Kokemukset ovat kuitenkin subjektiivisia ja kuppauksen todelliset terveysvaikutukset vaativat vielä tutkimusta. Olisi tärkeää verrata laskimoverta ja kuppaussarvien alle vuotavaa verta sekä mahdollisesti löytää sopivat biomarkkerit, jotka näyttäisivät onko vaikuttavuutta havaittavissa. Suurin osa asiakkaista kokee kuppauksen tapahtumana erittäin myönteiseksi. Osa ei juuri saa mitään erityisiä tuntemuksia ja aina on heitäkin, joille kuppaus ei ole ollut sopiva hoitomuoto.
Voiko kuppauksessa pyörtyä tai tulla huonovointiseksi?
Pyörtyminen ja huonovointisuus ovat hyvin harvinaisia reaktioita jopa heillä, joille veren näkeminen tekee pahaa tai verinäytteen ottaminen pyörryttää. Kuppauksessa sinun ei itse tarvitse nähdä verta ja kuppauskirves ei juuri satu. Kiputuntemukset ovat toki henkilökohtaisia ja naarmujen tekeminen aiheuttaa pienen adrenaliinireaktion elimistöön – kaikki ensikertalaiset ovat selvinneet haavojen teosta eikä kukaan ole koskaan karannut pöydältä sen vuoksi, vaikka olisi neulakammoinen. Kuppauksessa poistuu nyky-ymmärryksen mukaan kudosnesteitä ja hiusverisuonten verta tasaisesti eri puolilta kehoa, kun taas verenluovutuksessa verta otetaan suhteellisen nopeasti. Tämän vuoksi kuppaus ei aiheuta liian nopeaa verenpaineen laskua ja huonovointisuutta. Kuppauksesta tuleva ”höntti” olo johtuu enemmänkin jännityksen raukeamisesta, haavojen teon mahdollisesti aiheuttamasta adrenaliinista, saunomisesta ja huonosta neste-suolatasapainosta.
Ensimmäinen kuppauskerta jännittää kaikkia. Pidän kuitenkin ammattilaisena sinusta hyvän huolen. Jos kuppaus tuntuu sinusta vaistonvaraisesti liian pelottavalle hoitomuodolle, voin aina hoitaa sinua jollain toisella menetelmällä; sellaisella, jonka pystyt ottamaan vastaan rentona ja levollisin mielin. Ketään ei ole tarvetta puhua ympäri kuppaukseen, vaan hoito toimii parhaiten aina silloin, kun hoidettava on itse valmis ja kokee vaistonvaraista tarvetta nimenomaan kuppaukselle.
Voiko kuppauksessa lähteä verta liikaa?
Pienten pintanaarmujen läpi on hyvin vaikea saada ihmisestä liikaa verta. Verta otetaan hiusverisuonistosta tasaisesti eri puolilta kehoa, sieltä missä ns. kudospainetta, särkyä ja tukkoisuuden tunnetta on. Yleensä alhaisen verenpaineen omaavilta ihmisiltä verta tulee 1-3 dl. Mikäli paineet ovat koholla, verta voi tulla 3-6 dl ja tämä on täysin normaalia.
Kuinka usein voi tulla kuppaukseen?
Kuppausten välillä on hyvä pitää vähintään 3 kk:n tauko. Poikkeustapauksissa (liian korkea Hb, kohollaan oleva verenpaine, joka ei reagoi lääkkeisiin) ja lääkärin seurannassa voin kupata kuuriluontoisesti useamminkin. Toisinaan teen kuukauden välein ns. paikalliskuppauksia jollekin ongelma-alueelle. Huomaathan, että verenluovutuksen ja kuppauksen välillä on hyvä olla 3-4 kk. Lisätietoja verenluovutuksesta täältä.
Jälkihoito-ohjeet kuppauksen jälkeen
Vältä hikoilua ja saunomista 3 vrk ajan
Tankkaa suoloja ja nesteitä
Vältä julkisia sauna- ja kylpylätiloja 1 vko
Älä kuormita kehoa alkoholilla viikkoon
Jos sinulla on verenpaine- tai nesteenpoistolääkitys, seuraa vointiasi, ettet ota liikaa lääkettä ja kysy tarvittaessa neuvoa lääkäriltäsi
Huom! Mikäli sinulle tulee hutera olo 1-2 pvää kuppauksen jälkeen, varmistathan oman suolatasapainosi! Vettä ei saa juoda liikaa ilman, että samalla tankkaat hieman suoloja!
Kuinka verikuppaus eroaa kuivakuppauksesta?
Kuivakuppauksessa ei rikota ihoa. Kuivakuppauksen ja liukukuppauksen tarkoitus on vilkastuttaa pintaverenkiertoa esim. selluliittialueilla. Toisinaan teen liukukuppausta huonon verenkierron alueille, jotta varsinaisessa kuppauksessa verta olisi mahdollista saada tulemaan. Perinteisenä kupparina kuitenkin sanottakoon, että teen haavat aina kun se vain on mahdollista, sillä uskon veren poistamisen olevan hyödyllisempää sen sijaan, että kudosnesteet ja hiusverisuonten veri jätettäisiin mustelmina ihonalaiskudokseen.
Mihin kuppauksen arvellaan perustuvan?
Suullinen perimätieto kertoo, että kuppauksen tarkoitus on virkistää kehoa, uudistaa verta, tasata kudospaineita kehossa ja poistaa sinne jääneitä aineenvaihdunnan jäämiä, esim. maitohappoja ja ”vanhaa verta”. Krampissa oleva lihas purkaa enemmän verta ulos kuin rento levossa oleva lihas. Kuppaus toimii myös ärsytyshoitona ja vapauttaa kehon omia endorfiineja haavojen teon jälkeen. Pintaveren poistaminen yhdistettynä ärsytykseen näyttäisi rauhoittavan tahdosta riippumatonta hermostoa ja laskevan verenpainetta (tästä tutkimusviittaus alustaviin johtopäätöksiin alla). Vanhat kupparit kertovat kuppauksen parantavan reuma-tyyppistä tulehdusta, vilkastuttavan aineenvaihduntaa, nestekiertoa, hormonitoimintaa ja antavan lepopäivän sisäelimille, jotka joutuvat kuona-aineita poistamaan. Tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvittaisiin – kuppauksen kuona-aineita poistavasta vaikutuksesta ei ole vielä pätevää tieteellistä näyttöä.
Aistinvaraisesti tarkkailtaessa ihmisten kuppausveren ominaisuudet vaihtelevat. Kuppausveri vaikuttaisi olevan kovin erilaista kuin verenluovutuksessa otettu laskimoveri. Väri, haju ja vaahtoavuus sekä veren ns. sakkaisuus kertovat perimätiedon mukaan vain pois joutavasta ”pahasta verestä”, muuta arviota sen perusteella ei kuppari pysty tekemään. Parhaiten vakavat terveysongelmat analysoidaan laboratoriossa otetusta laajasta verenkuvasta. Kuivan veren ja elävän veren analyysit ovat tämän hetkisen tiedon valossa epäpäteviä ja epävarmoja menetelmiä terveyden analysoimiseen. Tällä hetkellä kuppausverta ei ole Suomessa saatu laboratorioon, jotta tietäisimme mitä kuppausveren mukana itseasiassa poistuu ja mistä aistinvarainen vaihtelu johtuu.
Onko kuppauksesta olemassa tieteellisiä tutkimuksia?
Vanhan ammatin harjoittajana on ilahduttavaa, että jotain tutkimusta kuppauksesta on. Ennenpitkää kuppauksen vaikutusmekanismeista varmasti voidaan muodostaa jonkinlainen käsitys. Suomalaista kuppaustutkimusta on tehty, mutta niissä käsitellään enemmänkin kuppausta osana kansanlääkintäkulttuuria eikä varsinaisia biomarkkereita ole etsitty esim. vertaamalla laskimoverta kuppaussarven alle tulleeseen vereen.
Tässä linkki erääseen suomalaistutkimukseen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6126077
”Cupping as a part of living finnish traditional healing. A remedy agains pain.”
Alla linkki kansainvälisiin kuppaustutkimuksiin, joiden tulokset ovat alustavia. Tutkimusasetelmissa on jonkin verran varmasti puutteita ja otannat ovat aika pienet, mutta näin joka päivä työssäni kuppausverta aistinvaraisesti arvoivana kupparina pitäisin yllättävänä, ellei kuppausverestä jotain erityistä ennenpitkää löytyisi. Kuppaussarven alle voi saostua valkoista ns. kalanmaitia. Myös veren väri ja haju vaihtelevat voimakkaasti. Kuppauksessa tapahtuvaa hoivavaikutusta ja empaattisen ihmisen läsnäolon tuovaa hyvän olon tunnetta ei sitäkään voida aliarvioida.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25453524
”Wet-cupping removes oxidants and decreases oxidative stress.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24520978
”Wet-cupping restores sympathovagal imbalances in cardiac rhythm”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27157955
The effect of traditional wet cupping on shoulder pain and neck pain”
Monet kansanparantajat itse toivovat suullisen perimätiedon ja käytännönkokemusten lisäksi jotain kättä pidempää kokemusperäisen tiedon rinnalle. Tämä on ihan hyvä alku. Työni ohessa edistän kansanparannukseen ja etenkin kuppaukseen liittyvää tutkimustyötä kirjaamalla kaikki hoitokerrat ja niistä syntyneet hoitoreaktiot ylös. Sekä negatiiviset että positiiviset hoitoreaktiot ovat molemmat yhtä tärkeitä kertoa.
Hyvinvoinnista huolehtiminen ja terveyden ylläpito ovat kuitenkin tärkeitä asioita ja siihen liittyy paljon kulttuurista pääomaa tieteellisen ajattelun lisäksi. Jokaisella kansalla on omat kuvastonsa paranemisen filosofiassa ja elinvoiman saavuttamisessa. Vaikka perinnehoidoista ei olekaan korvaamaan lääketiedettä, on se silti mielestäni arvokas osa parantavaa ihmisten kohtaamisen paikalliskulttuuria. Muistamme myös, että säännöllisin väliajoin tutkimukset todentavat jotain uutta kansanparannusmenetelmissä ja luonnonantimien terveellisyydestä (Esim. pihkavoide). Jäämme uteliaina odottamaan, mikä kuppauksen kohtalo on.