Usein kysyttyä
kuppaus, kuppari, kansanparannus

Kuinka valmistautua kuppaukseen?

Parantola tarjoaa aina pyyhkeet, pesuaineet ja laudeliinat sekä pientä virvoketta. Uima-asu on pakollinen, kunhan huomioit että ne sotkeutuvat vereen. Mikäli uima-asu on unohtunut, saat suojaksesi kevyen Hamam-pyyhkeen. Kuppauspöydällä peittelen sinut pyyhkeillä, jotta sinun on mukava olla. Saavu ajoissa ja luottavaisin mielin. Varmista, ettei sinulla ole lääketieteellistä estettä kuppaukselle ja että kestät saunomisen sekä pienen verimäärän luovuttamisen. Loppupäivän tulisi olla mahdollisimman vähän kuormittava – kuitenkin terveet ihmiset voivat elää normaalisti. Kts. alempana Jälkihoito-ohjeet

Kuinka käyttäytyä kupparin / perinnehoitajan / saunaterapeutin luona?

Kunnoitathan perinnehoitolan ammattilaista käyttäytymällä asiallisesti. Mikäli ovi on lukossa, odota rauhassa ulkona olevassa keinussa – edellinen asiakas on vielä silloin sisällä. Kun saavut hoitolaan, pääset odottamaan saunan lämpiämistä sohvalle, mikäli olet saapunut hieman ajoissa. Mikäli olet myöhässä, en voi taata sinulle sen pituista hoitoaikaa, mitä olet varannut. Ennen saunaa, pääset riisuuntumaan sermien taakse – voit valita kylpytakin ja / tai pyyhkeen. Sen jälkeen voit siirtyä saunan puolelle rauhassa peseytymään ja saunomaan. Mikäli olet varannut kuppauksen, vaadin kuppauksen ajaksi jokaiselta asiakkaalta uimahousut. Poistan sinut tiloista tarvittaessa joko itse tai vartijoiden avustuksella, mikäli käyttäytymisessä ilmenee seksuaalissävytteistä vihjailua saati käyttäydyt häiritsevästi.

Sopiiko kuppaus kaikille?

Ei sovi. Ota huomioon seuraavat vasta-aiheet: Verenhyytymistä estävä lääkitys (esim. Marevan), vahva kortisonilääkitys, vaikea diabetes, tulehtunut ihottuma, ihon taipumus muodostaa arpikudosta, liian alhainen verenpaine ja hemoglobiini, ferritiiniarvot, raskaus ja täysimetys, voimakas kuukautisvuoto, tekonivelet (varmista lääkäriltä, osalle määrätään jopa hammaslääkärikäynnin jälkeen penisilliinikuuri), odotat pääsyä kk:n sisällä isompaan kirurgiseen toimenpiteeseen, sinulla on vaikea läppävika tai muu kehon heikkoustila, joka estää saunomisen ja veren luovuttamisen.

Mikäli olet käynyt Aasiassa ja saanut sieltä vaikeasti paranevan ihotulehduksen tai muusta syystä epäilet kantavasi antibiooteille resistenttiä bakteeria tai veriteitse tarttuvaa sairautta, en valitettavasti voi ottaa asiakkaaksi. Mikäli olet juuri käynyt luovuttamassa verta, pidä 3-4kk taukoa ennen kuppaukseen tuloa. Vastaavasti kuppauksen jälkeen on seuraavaan verenluovutukseen pidettävä 4 kk tauko.

Keille kuppaus sopii?

Mikäli sinulla on vakavia terveysongelmia, huimausta tai sydänoireita, ne kannattaa aina tarkistuttaa ja diagnosoida lääkärin avustuksella. Vasta sen jälkeen voimme valita sinulle sopivat perinnehoidot. Mikäli olet epävarma kuppauksen sopivuudesta tämänhetkiseen tilanteeseesi, voit aina keskustella lääkärin kanssa – vain harvoin kuppaukselle löytyy este. Kuppausta voi harkita hoitomuodoksi seuraavissa vaivoissa:

  • korkea verenpaine
  • migreenit ja jännityspäänsäryt
  • korkea Hemoglobiini ja Ferritiini
  • epämääräiset lihas- ja nivelsäryt sekä reuma
  • hormonaaliset ongelmat sekä miehillä että naisilla
  • psoriasis, atooppinen ihottuma (mikäli ei aktiivinen tulehdusvaihe)

Miten haavat paranevat kuppauksen jälkeen?

Haavat eivät vuoda kuppauksen jälkeen ja rupi muodostuu haavojen tekotekniikasta johtuen todella nopeasti. Haavat ovat vain pintaraapaisuja, jotka eivät vuoda ilman alipaineista sarvea. Arpikudosta ei ihoon jää, ellei haavoja tehdä esim. kirurginveitsellä liian syvälle – Kuppari-Hanna käyttää perinteistä kuppauskirvestä (kirurginteräksistä, joka ei ruostu ja ei sisällä nikkeliä), jonka tekemä haava on erilainen. Haavat ovat näkymättömät yleensä 2-3 vrk:n kuluttua, imujäljet n. vkon.

Kaikki kuppausvälineet steriloidaan autoklaavissa.

Mikäli vasta-aiheet ovat poissuljetut ja kaikki kuppausvälineet on steriloitu autoklaavissa, ei tunnettuja riskejä ole. Steriilit välineet tunnistat siitä, että kuppausvälineet ovat laminoiduissa sterilointipusseissa, jotka avataan vasta juuri ennen hoitoa. Steriileistä välineistä huolimatta on aina mahdollista, vaikka erittäin epätodennäköistä, että joku kuppauskohta tulehtuu – sen vuoksi on tärkeää seurata haavojen paranemista ja välttää yleisiä saunoja, kylpylöitä, runsasta hikoilua ja naarmujen altistamista epäpuhtauksille n. viikon ajan. Haavojen paranemista voi nopeuttaa pihkasalvalla tai jollain muulla sinulle sopivalla voiteella etenkin sellaisilla ihoalueilla, missä on huono verenkierto, esim. sääret ja selluliittialueet. Pienten pintanaarmujen kautta ei hiusverisuonistosta voi purkautua haitallista määrää verta. Yleensä verta ja kudosnesteitä lähtee 1-5 dl.

Millainen olo kuppauksesta tulee?

Suomalaisten tuntema Paha veri pois -symboliikka istuu luontevasti monen ajatusmaailmaan ja se tuo oman hoitovaikutuksensa. Jotkut kokevat voimakkaasti virkistyvänsä ja puhdistuvansa – sekä sisältä että ulkoa. Kuppauksen jälkeen voi olla levollinen, raukea ja kevyt olo. Osa saa kuitenkin välittömästi kuppauksen jälkeen vireyspiikin. Joillekin tulee voimakasta hikoilua tai he hyppäävät vessassa koko yön. Hormonitoiminnan virkistymisen yleensä huomaa esim. jos on ollut vaihdevuodet jo jonkin aikaa ja kuukautiskierto alkaa vuorokauden sisässä kuppauksen jälkeen. Osa kovaa treenaavista urheilijoista ovat kuppauksen vannoutuneita ystäviä: he kokevat, että treeni toimii paremmin, eivätkä lihakset mene hapoille niin helposti.

Nämä kaikki kokemukset ovat kuitenkin subjektiivisia, ilman validoitua tutkimusdataa, eikä niillä ole siten painoarvoa varsinaisessa terveydenhoidossa. Vakavat terveysongelmat on hoidettava ja diagnosoitavana meidän upeassa terveydehuoltojärjestelmässämme.

Voiko kuppauksessa pyörtyä tai tulla huonovointiseksi?

Pyörtyminen ja huonovointisuus ovat hyvin harvinaisia reaktioita jopa heillä, joille veren näkeminen tekee pahaa tai verinäytteen ottaminen pyörryttää. Kuppauksessa sinun ei itse tarvitse nähdä verta ja kuppauskirves ei juuri satu. Kiputuntemukset ovat toki henkilökohtaisia ja naarmujen tekeminen aiheuttaa pienen adrenaliinireaktion elimistöön – kaikki ensikertalaiset ovat selvinneet haavojen teosta eikä kukaan ole koskaan karannut pöydältä sen vuoksi, vaikka olisi neulakammoinen. Kuppauksessa poistuu nyky-ymmärryksen mukaan lymfa- ja kudosnesteitä ja hiusverisuonten verta tasaisesti eri puolilta kehoa, kun taas verenluovutuksessa verta otetaan suhteellisen nopeasti suoraan laskimosta. Tämän vuoksi kuppaus ei aiheuta liian nopeaa verenpaineen laskua ja huonovointisuutta.

Ensimmäinen kuppauskerta jännittää kaikkia. Pidän kuitenkin ammattilaisena sinusta hyvän huolen. Jos kuppaus tuntuu sinusta vaistonvaraisesti liian pelottavalle hoitomuodolle, voin aina hoitaa sinua jollain toisella menetelmällä; sellaisella, jonka pystyt ottamaan vastaan rentona ja levollisin mielin. Ketään ei ole tarvetta puhua ympäri kuppaukseen, vaan hoito toimii parhaiten aina silloin, kun hoidettava on itse valmis ja kokee vaistonvaraista tarvetta nimenomaan kuppaukselle.

Voiko kuppauksessa lähteä verta liikaa?

Pienten pintanaarmujen läpi on hyvin vaikea saada ihmisestä liikaa verta.  Verta otetaan hiusverisuonistosta tasaisesti eri puolilta kehoa, sieltä missä ns. kudospainetta, lihasjumeja ja särkyä on. Yleensä alhaisen verenpaineen omaavilta ihmisiltä verta tulee 1-3 dl. Mikäli paineet ovat koholla, verta voi tulla 3-6 dl.

Kuinka usein voi tulla kuppaukseen?

Kuppausten välillä on hyvä pitää vähintään 3 kk:n tauko. Poikkeustapauksissa (liian korkea Hb, kohollaan oleva verenpaine, joka ei reagoi lääkkeisiin) ja lääkärin seurannassa voin kupata kuuriluontoisesti useamminkin. Toisinaan teen kuukauden välein ns. paikalliskuppauksia jollekin ongelma-alueelle. Huomaathan, että verenluovutuksen ja kuppauksen välillä on hyvä olla 3-4 kk. Lisätietoja verenluovutuksesta täältä.

Jälkihoito-ohjeet kuppauksen jälkeen

Vältä hikoilua ja saunomista 3 vrk ajan

Tankkaa suoloja ja nesteitä

Vältä julkisia sauna- ja kylpylätiloja 1 vko

Älä kuormita kehoa alkoholilla viikkoon

Jos sinulla on verenpaine- tai nesteenpoistolääkitys, seuraa vointiasi, ettet ota liikaa lääkettä ja kysy tarvittaessa neuvoa lääkäriltäsi

Huom! Mikäli sinulle tulee hutera olo 1-2 pvää kuppauksen jälkeen, varmistathan oman suolatasapainosi! Vettä ei saa juoda liikaa ilman, että samalla tankkaat hieman suoloja! 

Kuinka verikuppaus eroaa kuivakuppauksesta?

Kuivakuppauksessa ei rikota ihoa. Kuivakuppauksen ja liukukuppauksen tarkoitus on vilkastuttaa pintaverenkiertoa esim. selluliittialueilla. Toisinaan teen liukukuppausta huonon verenkierron alueille, jotta varsinaisessa kuppauksessa verta olisi mahdollista saada tulemaan. Perinteisenä kupparina kuitenkin sanottakoon, että teen haavat aina kun se vain on mahdollista, sillä uskon veren poistamisen olevan hyödyllisempää sen sijaan, että kudosnesteet ja hiusverisuonten veri jätettäisiin mustelmina ihonalaiskudokseen. Tämä kuitenkin sillä ehdolla, onko sopivaa / turvallista rikkoa ihon pintaa ja vapauttaa pintaverta.

Mihin kuppauksen arvellaan perustuvan?

Suullinen perimätieto kertoo, että kuppauksen tarkoitus on virkistää kehoa, uudistaa verta, tasata kudospaineita kehossa ja poistaa sinne jääneitä aineenvaihdunnan jäämiä, esim. maitohappoja ja ”vanhaa rikkoontunutta verta”. Krampissa oleva lihas purkaa enemmän verta ulos kuin rento levossa oleva lihas. Kuppaus toimii myös ärsytyshoitona ja vapauttaa kehon omia endorfiineja haavojen teon jälkeen. Pintaveren poistaminen yhdistettynä ärsytykseen rauhoittaa tahdosta riippumatonta hermostoa ja laskee verenpainetta. Vanhat kupparit kertovat kuppauksen parantavan matala-asteista tulehdusta, vilkastuttavan aineenvaihduntaa, nestekiertoa, hormonitoimintaa ja antavan lepopäivän sisäelimille, jotka joutuvat kuona-aineita poistamaan. Tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvittaisiin – kuppauksen kuona-aineita poistavasta vaikutuksesta ei ole vielä pätevää tieteellistä näyttöä.

Aistinvaraisesti tarkkailtaessa ihmisten kuppausveren ominaisuudet vaihtelevat. Kuppausveri vaikuttaisi olevan kovin erilaista kuin verenluovutuksessa otettu laskimoveri. Väri, haju ja vaahtoavuus sekä veren sakkaisuus kertovat mahdollisesti jotain kehomme kuormituksesta. Tällä hetkellä kuppausverta ei ole Suomessa saatu laboratorioon, jotta tietäisimme mitä kuppausveren mukana itseasiassa poistuu. Aistinvaraisista ominaisuuksista ei voida tehdä sairausdiagnooseja. Esim. Kuivaverianalyysi on kriittisin tutkimuksin todettu epäpäteväksi.

Onko kuppauksesta olemassa tieteellisiä tutkimuksia?

Vanhan ammatin harjoittajana on ilahduttavaa, että jotain tutkimusta kuppauksesta on. Ennenpitkää kuppauksen vaikutusmekanismeista varmasti voidaan muodostaa jonkinlainen käsitys. Suomalaista kuppaustutkimusta on tehty, mutta niissä käsitellään enemmänkin kuppausta osana kansanlääkintäkulttuuria eikä varsinaisia biomarkkereita ole etsitty esim. vertaamalla laskimoverta kuppaussarven alle tuleeseen vereen.

Tässä linkki erääseen suomalaistutkimukseen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6126077

”Cupping as a part of living finnish traditional healing. A remedy agains pain.”

Alla linkki kansainvälisiin kuppaustutkimuksiin, joiden tulokset ovat alustavia. Tutkimusasetelmissa on jonkin verran varmasti puutteita ja otannat ovat aika pienet, mutta näin joka päivä työssäni kuppausverta aistinvaraisesti arvoivana kupparina pitäisin yllättävänä, ellei kuppausverestä jotain erityistä ennen pitkää löytyisi. Kuppaussarven alle voi saostua valkoista ns. kalanmaitia. Myös veren väri ja haju vaihtelevat voimakkaasti. Kuppauksessa tapahtuvaa hoivavaikutusta ja empaattisen ihmisen läsnäolon tuovaa hyvän olon tunnetta ei sitäkään voida aliarvioida.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25453524
”Wet-cupping removes oxidants and decreases oxidative stress.”

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24520978
”Wet-cupping restores sympathovagal imbalances in cardiac rhythm”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27157955

The effect of traditional wet cupping on shoulder pain and neck pain”

Monet perinnehoitajat itse toivovat suullisen perimätiedon ja käytännönkokemusten lisäksi jotain kättä pidempää. Tämä on ihan hyvä alku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *